Aanpasbare mal voor het buigen van glas (2011)

Type: onderzoek
Locatie: -
Fase: voltooid

Downloads: onderzoeksverslag, presentatie, boekwerk (ontwerp)
Gebruikte software: InDesign, Photoshop, Powerpoint

Aanpasbare mal in een oven

Het tweede masterproject Bouwtechniek werd ingevuld met het onderzoeken, ontwikkelen en testen van een mal voor het in twee richtingen krommen van glasplaten. Deze opdracht kwam tot stand vanwege het feit dat de huidige methode, het produceren van een afzonderlijke mal voor elke verschillende kromming, zeer kostbaar en tijdrovend is. Het idee was om een mal te maken welke instelbaar kon zijn voor elke mogelijke dubbel gekromde vorm.
De mal bestaat uit vier hoekpunten welke in hoogte verstelbaar zijn. Daar tussenin wordt een zeer fijnmazig net bevestigd. Dit net bestaat uit een onder- en een bovenkant, waartussen de glasplaat gelegd kan worden. Uit onderzoek bleek dat hierdoor de mooiste vorm in de glasplaat verkregen kon worden.Het net wordt aan de hoekpunten bevestigd door middel van klemmen. Deze klemmen zijn zo bevestigd dat ze om zowel de horizontale als de verticale as vrij kunnen bewegen. Tevens is de klem zo ontworpen dat er meerdere glasplaten of platen van verschillende diktes tussen de twee netten geplaatst kunnen worden. Tussen de hoekpunten in worden kleinere klemmen geplaatst om het net als het ware in de gewenste vorm te kunnen geleiden.

Uiteindelijke werd het project afgesloten met een ontwerpopdracht; er diende een ontwerp te worden gemaakt met een in twee richtingen gekromde glasplaat als leidraad.

Voor aanvullende informatie wil ik u vriendelijk verzoeken contact met mij op te nemen.