AANBOUW WOONHUIS

Venlo | 2016 | Aanbouw

Aan de achterzijde van de woning aan de Dominee de Jonglaan in Venlo hebben de bewoners de wens om te keuken uit te breiden. Dit moet gaan gebeuren door de huidige berging open te breken en een deel van het terras op te offeren ten faveure van een aanbouw. Op deze manier wordt de achtergevel in één lijn doorgetrokken en ontstaat er een grote open ruimte. Het is een zeer interessant project, mede doordat er twee totaal verschillende invullingen van de ruimte aan bod komen. Het is daarom een goed voorbeeld van het grote scala aan mogelijkheden dat een relatief kleine aanbouw en wat sloopwerkzaamheden biedt.

Bestaande situatie
In de bestaande situatie ligt er aan de achterzijde van de woning een kleine keuken met aansluitende een berging welke toegang biedt tot de garage aan de ene kant en het terras/tuin aan de andere kant. Geslotenheid is een woord dat de huidige situatie goed beschrijft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bewoners op zoek zijn naar een verbouwing die voor veel meer openheid en daglicht aan de achterzijde van de woning gaat zorgen. Aan de buitenzijde zijn voornamelijk bakstenen en dakpannen zichtbaar die zorgen voor het kenmerkende uiterlijk van een woonwijk. Door de eentonigheid van materiaalgebruik, de kleuren en verspringingen, ontstaat een onrustig en onsamenhangend beeld dat de tuin volledig afscheidt van de woning. De muur fungeert letterlijk als een muur tussen tuin en woning.

Ontwerpteam:

Ontwerp
Jules Gielen

Locatie

Dominee de Jonglaan, Venlo

Project status

Geannuleerd

Periode

2015 - 2016

Extra informatie

Bouwkundige tekeningen & details

Eerste ontwerp
Veel daglicht, de fysieke en visuele verbinding met de tuin zonder dat het een tuinkamer wordt en het gebruik van natuurlijke materialen en strakke lijnen. Dat zijn drie van de belangrijkste wensen van de bewoners. Deze wensen zijn in het eerste ontwerp omgezet in een ruimte waarin de gehele dag geleefd kan worden. Door de overdaad aan daglicht is het een zeer uitnodigende ruimte waarin je optimaal kan genieten van zowel het huis als de tuin. De grote openslaande deuren geven je toegang tot de tuin met goed weer, maar als het weer wat minder is kan je nog altijd 'in de tuin' een boek lezen door in het grote kozijn te gaan zitten. Een grote eettafel vormt het middelpunt van de ruimte waar plek genoeg is om vrienden en familie te ontvangen. Het plafond met daglicht is zo hoog mogelijk aangebracht (niet te hoog zodat er geen vergunning aangevraagd hoeft te worden) om de ruimtelijkheid en de grote hoeveelheid daglicht nog meer tot z'n recht te laten komen. 
Aan de buitenzijde wordt, door het gebruik van veel transparante elementen, de interactie tussen de woning en de tuin goed zichtbaar. De oude 'muur' is vervangen door veel glas in combinatie met een houten voorzetwand. Het hout zorgt voor een warmer gevoel en het materiaal zorgt tevens voor een betere verbinding tussen de tuin en de woning. Daarnaast krijgt de woning aan de achterzijde een volledig eigen identiteit en is het geen eenheidsworst meer.

Uiteindelijke ontwerp
Na het presenteren van het eerste ontwerp, werd al vrij snel duidelijk dat de bewoners op zoek waren naar een ruimte waarbij een duidelijke scheiding gemaakt wordt tussen het koken en activiteiten die doorgaans in de woonkamer plaats vinden. Met andere woorden, het moet geen leefkeuken worden. Aan de buitenzijde week de nieuwe gevel teveel af van de naastgelegen woningen. Dat de gevel aangepakt moet worden, daar zijn we het met z'n allen wel over eens, maar het liefst met behoud van baksteen als materiaal.  
De invulling aan de binnenzijde is uiteindelijk volledig veranderd. De overdaad aan ruimte komt volledig ten goede aan de keuken en een (nog grotere) tafel. De houten vloer wordt over de gehele lengte doorgetrokken om de diepte en de ruimtelijkheid te benadrukken. In de keuken komen natuurlijke materialen terug in de vorm van een stenen vloer en houten keukenelementen die afgewerkt worden met een zeer strak keukenblad dat ter plekke in beton wordt gegoten. De hoogte en ruimtelijkheid van het eerste ontwerp blijft behouden en de openslaande deuren naar de tuin krijgen een speelser uiterlijk door de toevoeging van half-hoge zijlichten. De grote hoge raam komt als blikvanger uit het eerst ontwerp ook terug, maar de voet wordt hoger aangebracht om ruimte te bieden voor het keukenblad.
Aan de buitenzijde wordt door toevoeging van een donkere baksteen de warmte behouden die in het eerste ontwerp met hout gecreëerd werd. Door deze donkere baksteen gedeeltelijk naar de zijkant door te trekken wordt de gevel meer een geheel. Het zinken kader zorgt er door zijn vorm voor dat de nadruk wel op het transparante gedeelte blijft liggen. De eigen identiteit ten opzicht van de rest van de woningen in de woonwijk blijft in het uiteindelijke ontwerp behouden. Doordat men in de nieuwe situatie vanuit de tuin niet meer via de berging naar de garage kan, is er in de achtergevel een nieuwe deur aangebracht.