ZELFVOORZIENENDE BOERDERIJ

Tegelen | 2017 | Nieuwbouw

Op een braak liggende perceel in Tegelen willen mijn opdrachtgevers op een zeer duurzame en ecologisch verantwoorde manier een gemengde agrarische boerderij gaan bouwen en daarmee zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden. Ze zijn op zoek naar een rustigere, gezondere en duurzame levensstijl in harmonie met de natuur.
De boerderij wordt op een dusdanige manier ontworpen dat het volledig ecologisch gebouwd kan worden: gemakkelijk zelf te bouwen, zoveel mogelijk materialen uit de directe omgeving gebruiken, zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie, water, afval en voedsel en het gebouw moet een toegevoegde waarde zijn voor de natuurlijke omgeving.

 

Duurzame bouwstijlen

Het ontwerp van de boerderij is gebaseerd op een aantal verschillende duurzame bouwstijlen: Roundhouse, Hobbithuis en Earthship. De constructie zal zoveel mogelijk uit hout bestaan waarbij de gevels op de begane grond ingevuld worden met strobalen en leem. De gevels van de kelder zullen met zogenaamd cordwoord gebouwd worden. Om de boerderij zoveel mogelijk in z'n omgeving op te laten gaan, wordt het gebouw gedeeltelijk ondergronds gebouwd. De waterpartij aan de achterzijde van de boerderij zorgt voor de zuivering van het afvalwater (helofytenfilter). De water wordt vervolgens naar de voorzijde geleid om zo een leefomgeving voor allerlei platen en dieren te creëren. Een grote kas aan de zijkant van de woning moet voorzien in voedsel dat niet het gehele jaar daar in de open lucht geteeld kan worden.

Ontwerpteam:

Ontwerp
Jules Gielen

Locatie

4e Heideweg, Tegelen

Project status

Wijziging bestemmingsplan

Periode

2017 - heden

bestaande situatie

Op dit moment wordt het braakliggende stuk land al gebruikt als moestuin. In de toekomst moet hier een zelfvoorzienende boerderij verrijzen.
 

indeling perceel en woning

De indeling van het perceel is schetsmatig al bekend. Voor de wijziging van het bestemmingsplan is het tevens van belang om al een idee te hebben van de indeling van de woning.

ontwerp woning

De voorlopig ontwerp van de woning is gebaseerd op verschillende duurzame bouwstijlen: Roundhouse, Hobbithuis, en Earthship.