Tabula Rasa (2012)

Type: architectuur - onderzoek
Locatie: -
Fase: voltooid

Downloads: onderzoeksverslag
Gebruikte software: Photoshop, InDesign

Het Plan Voisin, Parijs van Le Corbusier

Tabula Rasa is een onderzoek naar het gelijknamige denken van de architect Le Corubusier en de manier waarop het Tabula Rasa principe is verwerkt in de Amerikaanse stedenbouw. Als voorbeelden worden het Plan Voisin van Le Corbusier en de Amerikaanse metropool New York gebruikt. Het beschrijft de fundamentele verschillen tussen beiden, maar vooral ook de manier waarop beide plannen tot stand zijn gekomen.
De keuze voor Tabula Rasa is tot stand gekomen vanwege het feit dat de manier waarop steden zich ontwikkelen zeer interessant is. Het lijkt een natuurlijk proces, maar er komt veel meer bij kijken. Het feit dat mensen steden ontwikkelen zorgt er alleen al voor dat de veranderingen welke in een stad plaats vinden geen natuurlijk aangelegde weg bewandelen. Tabula Rasa spitst zich daarbij op een aparte manier van stedelijke ontwikkeling en misschien kan het zelfs een radicale manier genoemd worden; het zogenaamde "onbeschreven blad", wat de Latijnse vertaling van de twee woorden is. De ene keer stuit deze radicale manier op veel verzet en de andere keer komt het in de buurt van een natuurlijk proces. Enfin, ik heb mijn mening en opvatting over het proces gecombineerd met bekende literatuur. Een aantal visuele weergaven moeten het beeld van Tabula Rasa compleet maken.

Bent u geïnteresseerd in het volledige onderzoek, dan wil ik u uitnodigen het gehele schrijven te lezen. Hiervoor verwijs ik u graag door naar het onderdeel onderzoeksverslag. Voor meer informatie over het onderzoek en aanverwante zaken wil ik u vriendelijk verzoeken contact met mij op te nemen.