Woning architectuur

NIEUWBOUW WONING

Klimmen | 2018 | Nieuwbouw

In 2017 hebben we in Klimmen al een woning ontworpen. Nu hebben we in hetzelfde plan nog een ontwerp mogen maken. In dit ontwerp hebben we vergelijkbare basisprincipes verwerkt zoals we die ook in de andere woning terug zien. Toch ziet het ontwerp er volledig anders uit. Een belangrijk uitgangspunt is het realiseren van een setback (terugliggende verdieping). Dit zorgt automatisch voor twee gestapelde volumes. Hieronder wordt kort beschreven hoe we hiermee om zijn gegaan.

Onderscheid door materiaalgebruik, samenhang door verticale lijnen

Setback

Eén van de vereisten uit het bestemmingsplan is het realiseren van een setback. Zonder setback mag er geen eerste verdieping gebouwd worden. Een setback is een ten opzichte van de gevel terugliggend volume. De begane grond en verdieping moeten qua volume dus duidelijk van elkaar afwijken. Het is echter ook van belang een samenhang in het geheel te creëren zodat duidelijk is dat beide volumes bij elkaar horen.

Verschillende materialen en verticale lijnen

Om een duidelijk onderscheid tussen de beide volumes te maken, hebben we twee verschillende kleuren stucwerk toegepast: wit stucwerk op de begane grond en venstergrijs stucwerk op de verdieping. Om een samenhang tussen verdieping en begane grond te creëren, komt het stucwerk op een aantal plaatsen naar beneden. Daar waar het stucwerk naar beneden komt, hebben we de verticale lijnen vanuit de verdieping doorgetrokken in de begane grond (zie afbeelding) of hetzelfde stucwerk toegepast. Hierdoor lijkt het alsof de setback het basisvolume is met daar omheen de begane grond. Er ontstaat een samenhang maar de setback is door het materiaalgebruik duidelijk afwijkend ten opzichte van de begane grond.

Ontwerpteam:

Ontwerp
Jules Gielen
Hugo Pricken
Constructeur
Vissers & Vissers
Aannemer
Zelfbouw
Bouwmanager
Pricken Bouw & Advies

Locatie

Bourgondië, Klimmen

Project status

Bouwfase

Periode

2018 - heden

Extra informatie

Bouwkundige tekeningen

ontwerp

De woning bestaat uit twee volumes: een gestucte setback (eerste verdieping) en een gestuct begane grond. Op een aantal plekken steekt de setback naar beneden door.

 

bouwfase

De bouwfase zal beginnen met het uitgraven en storten van de funderingen en de vloer. Op deze vloer worden de gevels en verdiepingsvloer geplaatst. Vervolgens wordt de verdieping opgemetseld.

eindresultaat

Na afloop van de bouw zal hier het eindresultaat gepresenteerd worden. Benieuwd naar dit eindresultaat? Hou dan de website en de sociale media in de gaten!