Woning architectuur.jpg

NIEUWBOUW WONING

Klimmen | 2017 | Nieuwbouw

Aan de rand van Klimmen hebben we een nieuwe woning mogen ontwerpen. Een belangrijk uitgangspunt vanuit het bestemmingsplan is het realiseren van een setback (terugliggende verdieping). Dit zorgt automatisch voor twee gestapelde volumes. Hieronder wordt kort beschreven hoe we hiermee om zijn gegaan.

Onderscheid door materiaalgebruik, samenhang door verticale lijnen

Setback

Eén van de vereisten uit het bestemmingsplan was het realiseren van een setback. Zonder setback mag er geen eerste verdieping gebouwd worden. Een setback is een ten opzichte van de gevel terugliggend volume. De begane grond en verdieping moeten qua volume dus duidelijk van elkaar afwijken. Het is echter ook van belang een samenhang in het geheel te creëren zodat duidelijk is dat beide volumes bij elkaar horen.

Verschillende materialen en verticale lijnen

Om een duidelijk onderscheid tussen de beide volumes te maken, hebben we twee verschillende materialen toegepast: stucwerk voor de setback en grijs metselwerk voor de begane grond. Om een samenhang tussen verdieping en begane grond te creëren, komt het stucwerk op een aantal plaatsen naar beneden. Daar waar het stucwerk naar beneden komt hebben we de verticale lijnen vanuit de verdieping doorgetrokken in de begane grond (zie afbeelding). Hierdoor lijkt het alsof de setback het basisvolume is met daar omheen een gemetselde begane grond. Er ontstaat een samenhang maar de setback is door het materiaalgebruik duidelijk afwijkend ten opzichte van de begane grond.

Zonnepanelen duidelijk aanwezig

Het dak heeft een perfect helling en oriëntatie voor het toepassen van zonnepanelen. Duurzaam als we zijn zullen we dit dan ook niet nalaten. Het gehele dak zal bestaan uit zonnepanelen die op een nette manier in het ontwerp verwerkt zullen worden. 

Ontwerpteam:

Ontwerp
Jules Gielen
Hugo Pricken
Constructeur
Vissers & Vissers
Aannemer
Zelfbouw
Bouwmanager
Pricken Bouw & Advies

Locatie

Bourgondië, Klimmen

Project status

Bouwfase

Periode

2017 - heden

Extra informatie

Bouwkundige tekeningen

ontwerp

De woning bestaat uit twee volumes: een gestucte setback (eerste verdieping) en een gemetselde begane grond. Op een aantal plekken steekt de setback naar beneden door.

 

bouwfase

De bouwfase zal beginnen met het uitgraven en storten van de funderingen en de vloer. Op deze vloer worden de gemetselde gevels en houten verdiepingsvloer geplaatst. De verdieping bestaat uit houtskeletbouw omdat dit een stuk lichter is dan metselwerk. 

eindresultaat

Na afloop van de bouw zal hier het eindresultaat gepresenteerd worden. Benieuwd naar dit eindresultaat? Hou dan de website en de sociale media in de gaten!