Nieuwbouw garage/bergruimte Tegelen

Afbeelding 1, interpretatie bestaande situatie (klik op afbeelding voor vergroting)

Architectonisch ontwerp: Jules Design & Development
Bouwtechnische uitwerking: Jules Design & Development
Type : garage - nieuwbouw
Locatie: Broeklaan - Tegelen
Fase: bouwfase

Downloads: technische tekeningen
Gebruikte software: Sketchup, Vray, Photoshop

Bij een voormalige boerderij aan de Broeklaan in Tegelen zal de bestaande, vervallen garage vervangen worden door een nieuwe garage en een bergruimte. Het is de wens van de opdrachtgever om de nieuwe garage in uitstraling aan te laten sluiten bij het bestaande woonhuis. Het gebouw moet een strakke structuur krijgen waarin verschillende authentieke elementen verwerkt worden.

Bestaande situatie
Wanneer we naar de bestaande situatie kijken, wordt al snel duidelijk dat de woning beschikt over een grote tuin. In deze tuin vormen de garage van de buren en de bestaande garage bij de woning als het ware één lange afscheiding aan de linkerzijde van de tuin (rode lijn op afbeelding 1). Dit zorgt ervoor dat er een zeer eentonig gebruik van de tuin is; de bestaande serre dient als terras en de rest van de tuin is ingevuld door gras, groen, een vijver en bomen. Door de locatie van de garage wordt tevens een groot gedeelte van de tuin niet of nauwelijks gebruikt (bruine gedeelte afbeelding 1). 

Afbeelding 2, concept ontwerp nieuwe garage (klik op afbeelding voor vergroting)

Ontwerp garage
Het ontwerp van de nieuwe garage/bergruimte kenmerkt zich door grote verschillen tussen de tuinzijde van het gebouw en de zijde die naar de perceelgrens/buiten is gericht. Aan de tuinzijde is op een open, strakke en transparante manier ontworpen (afbeelding A), terwijl de uitstraling naar buiten toe heel erg gesloten en authentiek is in de vorm van bogen boven de poorten/raam, de fijnmazige vlakverdeling in het raampje onder het afdak en het ronde raampje op de kopse kant van de garage (afbeelding B). Op deze manier worden de garage en de tuin bij elkaar betrokken, terwijl de uitstraling naar buiten toe vergelijkbaar is met de woning. De materiaalkeuze (hout met een duidelijke textuur, baksteen en dakpannen) sluit goed aan bij de natuurlijke uitstraling van de tuin. Tevens komt de plint, die ook zichtbaar is in de woning, terug in de garage.
Om meer van de tuin gebruik te kunnen maken, wordt de nieuwe garage meer naar de linkerzijde van het perceel gebouwd dan de huidige garage. Vanwege het bestemmingsplan is het niet mogelijk om de garage volledig naar de perceelgrens te verplaatsen. De lijn van de zijgevel van de woning van de buren (grijze stippellijn op afbeelding 2) is de uiterste grens.
Door het verplaatsen van de garage, wordt de lange wand (rode lijn op afbeelding 1 en 2) onderbroken en ontstaat er een nieuw, knus hoekje voor de garage. Dit hoekje zorgt voor een nieuwe plek om de tuin te kunnen beleven. Tevens is dit één van de weinige plekken in de tuin waar men gebruik kan maken van zonlicht. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze plek, zijn de ramen aan de tuinzijde van de garage op een dusdanige manier ontworpen dat men in de kozijn kan gaan zitten of liggen (afbeelding A). Zo kan men zich terugtrekken en genieten van de tuin met een boek of een glaasje drinken. Door de twee grote openslaande deuren, kan de garage multifunctioneel gebruikt worden. Is er bijvoorbeeld een feestje, dan kan dit zowel in de tuin als in de garage gevierd worden.
 

Afbeeldingen A, B en C, ontwerp nieuwe garage/bergruimte (klik op afbeeldingen voor vergroting)

 

Bouwfase