IMG_8836.jpg

NIEUWBOUW WONING

Weert | 2018 | Nieuwbouw

De Droom

Voor haar: "een huis met veel licht. Het liefst een authentieke langgevelboerderij met fijne ruimtes voor het hele gezin."

Voor hem: "een duurzaam huis met redelijk veel grond voor planten en dieren. Zelfvoorzienend maar ook in materiaalkeuzes, ontwerp en toekomstmogelijkheden moet het als een voorbeeld dienen."

De woning heeft een sterke en eenvoudige maar herkenbare vorm.

Ontwerp

Er is gekozen voor een moderne vertaling van langgevelboerderij. De woning krijgt hierdoor een sterke en eenvoudige maar herkenbare vorm. In deze vorm zijn op een zeer bewuste manier openingen gemaakt zonder dat het de vorm zelf aantast: veel glas op het zuiden om optimaal te profiteren van de warmte van de zon. Het te warme zonlicht in de zomer wordt geblokkeerd door overstekende dakdelen en beweegbare shutters in het dak van het terras.
Op het oosten is ook relatief veel glas aanwezig om in de slaapkamer te profiteren van de ochtendzon en de woonkamer het contact met de tuin te geven. De noord- en west-gevel zijn vanuit energetisch oogpunt veel meer gesloten.
Het gebruik van zoveel mogelijk daglicht wordt in de plattegrond geoptimaliseerd. De keuken en woonkamer vormen grote open ruimtes welke alleen gescheiden worden door een verdiepingshoog haard-element. Deze openheid maakt ook allerlei kijklijnen over de hele begane grond mogelijk.

Comfort en gezondheid

Comfort en gezondheid zijn belangrijke kenmerken van een duurzame woning, net als de lage impact op het milieu dat is. De luchtkwaliteit is hierin van groot belang. Deze moet voldoen aan een hoge standaard om allergie-problemen tegen te gaan. Zo wordt de naar binnen gezogen lucht gezuiverd van pollen en fijnstof en wordt er in de vide bij de entree een spectaculaire levende groen wand gerealiseerd. De plantensoorten zijn zo gekozen dat ze voornamelijk 's nachts zuurstof produceren, iets wat bijvoorbeeld een goede nachtrust bevordert. Het ontbreken van allerlei folies in de gevel zorgt ervoor dat het vochtpercentage in de woning veel beter op een natuurlijke manier gereguleerd wordt.
Naast een gezond binnenklimaat is veel daglicht erg belangrijk voor het welbevinden van de mens. Veel daglicht zorgt voor een opgewekt en prettiger gevoel, het geeft meer energie en het zorgt voor een betere concentratie. Daarom wordt er een overvloed aan daglicht tot de woning toegelaten. Het zonlicht wordt, wanneer nodig en gewenst, geblokkeerd door overstekende dakdelen en bewegende lamellen in het dak. Hierdoor wordt oververhitting van de woning in de zomer voorkomen zonder dat er minder daglicht naar binnen treedt.

Het open interieur van de begane grond zorgt voor veel daglichttoetreding

Materialisatie

In de ideeënfase werd door de toekomstige bewoners de wens uitgesproken dat de woning een voorbeeld voor andere duurzame woningen moet worden. Materiaal(her)gebruik is hierin erg belangrijk.

Het casco bestaat uit prefab houtskeletbouw gemaakt uit 100% duurzaam hout. Prefabriceren heeft als voordeel dat het afval en energieverbruik geminimaliseerd wordt (lagere milieubelasting) en de kwaliteit geoptimaliseerd. Tevens wordt er nauwelijks water in het bouwproces gebruikt omdat het nagenoeg volledig droogbouw is. Het casco wordt geïsoleerd door milieuvriendelijke cellulose (oftewel papiervlokken).
Het casco wordt aan de buitenzijde bekleed met Accoya hout. Dit zachthout is door een acetylatieproces verduurzaamd tot klasse 1, waardoor er zelfs 50 jaar garantie op wordt verkregen. De fundering onder het casco is voorzien van wapeningsstaal dat zoveel mogelijk gerecycled is. Ook in het interieur wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede materialen: de trap en de keuken worden bijvoorbeeld gemaakt van oude wagonplanken.

Energie en water

Een andere belangrijke pijler van een duurzame woning is het energie- en watergebruik. De woning is nagenoeg zelfvoorzienend. Alleen het drinkwater wordt niet zelf geproduceerd. Verder wekt de woning door middel van zonnepanelen voldoende energie op om zelfs energieleverend te zijn. Het regenwater wordt op het perceel zelf verwerkt en ook het afvalwater wordt niet in het riool geloosd. Een IBA (Individuele Behandeling Afvalwater) wordt gebruikt om het afvalwater te zuiveren: bacteriën eten de afvalstoffen en zetten die om in onschadelijke stoffen. Deze stoffen worden deels op eigen perceel geïnfiltreerd en deels afgevoerd via een gemeentelijke sloot.

Ecologie

Daar waar een conventionele woning een grote impact heeft op de natuurlijke omgeving, moet een duurzame woning juist een lage impact hebben en mogelijk zelfs een toegevoegde waarde zijn. De toegevoegde waarde hopen we te bereiken (in de natuur is het altijd maar afwachten wat er gebeurt) door in de gevel en dak een aantal vrijwel onzichtbare nestkasten voor vogels en vleermuizen te verwerken. 
De echte prestaties op ecologisch gebied zullen verder voornamelijk op het perceel zelf aangebracht worden. Zo is de Hushoverbeek met een bypass in het perceel getrokken en daarbij wordt een ijsvogelbiotoop (onder meer een steilwand met nestvoorzieningen) aangelegd. Daarnaast wordt de aanplant van het perceel op een dusdanige manier uitgevoerd dat er het hele jaar door vruchten en zaden beschikbaar zijn. Deze vorm van zelfvoorzienend leven zorgt voor minder afval en vervoersbewegingen doordat voedsel uit eigen tuin gehaald wordt in plaats van in de supermarkt.

Toekomstwaarde

De toekomstige bewoners willen met deze woning een keuze voor het leven maken. Daarom is er in de ontwerpfase al nagedacht over levensloopbestendigheid. In de plattegrond is ruimte gemaakt voor mantelzorg ten tijde dat het gezin van 5 personen nog volledig in de woning woont. Daarbij is gekeken naar een opzet waarbij ruimtes die gebruikt kunnen worden voor mantelzorg ook een bepaalde privacy voor alle bewoners waarborgt. Bovendien is het met een aantal simpele aanpassingen mogelijk om volledig gelijkvloers te wonen. Op dat moment verhuizen functies zoals de speelkamer naar de verdieping.

Ontwerpteam:

Ontwerp
Jules Gielen
Serge van den Berg (HetEnergieBureau)
Constructeur
BDA Engineering
Aannemer
HSBB Houtskeletbouw
Installateur
Installatiebedrijf Vleeshouwers

Locatie

Pylsstraatje, Weert

Project status

Bouwfase

Periode

2018 - heden

Extra informatie

Filmpjes van de bouw

Reportage L1NWS

Bouwkundige tekeningen

ontwerp

De woning is een moderne vertaling van een langgevelboerderij en heeft een sterke en eenvoudige maar herkenbare vorm.
 

bouwfase

De bouwfase zal beginnen met het uitgraven en storten van de funderingsplaat. Op deze plaat wordt het geprefabriceerde houtskelet-casco geplaatst.

eindresultaat

Na afloop van de bouw zal hier het eindresultaat gepresenteerd worden. Benieuwd naar dit eindresultaat? Hou dan de website en de sociale media in de gaten!