Horsterweg+ontwerp.jpg

AANBOUW WONING

Blerick | 2019 | Aanbouw

Zoals bij veel jaren-30 woningen is de keuken in een kleine aanbouw aan de achterzijde van de woning geplaatst. Wanneer de bewoners een uitbouw van de woonkamer en keuken willen realiseren, dan wordt vaak de gevel van de keuken en de achtergevel van de woonkamer verwijderd. Zo ontstaat er één grote ruimte op de begane grond te maken. In dit project hebben we het anders aangepakt: er is een patio gecreëerd waardoor zowel de huidige woonkamer als de keuken maar zeker ook de aanbouw optimaal kunnen profiteren van het daglicht en de tuin. Tevens ontstaat er een hele interessant ruimte achter de keuken.

Tussen de bestaande woonkamer, keuken en de aanbouw ontstaat een patio

Ontwerp

Naast een donkere woonkamer zorgt de aanbouw direct achter de woning vaak voor een lege ruimte in de bestaande woonkamer. De zithoek blijft waar hij was en de eethoek word naar de aanbouw verplaatst zodat er een leefkeuken ontstaat. de tussenliggende ruimte wordt vaak opgevuld met een kast een heel veel lucht. Dit is zonde van de ruimte en het geld voor de aanbouw. Je wil namelijk extra praktische ruimte creëren en dat gebeurt eigenlijk niet doordat je aan de achterzijde ruimte toevoegt terwijl ruimte in de bestaande woning ongebruikt raakt.

In dit project hebben we er daarom voor gekozen om de aanbouw niet naast de keuken te plaatsen (en direct achter de woning), maar achter de keuken. Hierdoor ontstaat er een patio tussen de bestaande woonkamer en de aanbouw. Deze patio zorgt ervoor dat niet alleen de aanbouw een interessante ruimte is, maar ook de bestaande ruimten interessant blijven en niet te groot worden.
De aanbouw is aan beide zijden uitgevoerd met 4-seizoenen-deuren. Wanneer deze deuren volledig open gezet worden, ontstaat er een directe verbinding tussen tuin en patio. Je zit dan overdekt maar wel midden in de tuin. Aan de achterzijde hebben we vervolgens nog een bloemkozijn gerealiseerd. Met slecht of koud weer (of met goed weer) kan je in dit kozijn gaan zitten en toch nog van de tuin genieten.

Ontwerpteam:

Ontwerp
Jules Gielen
Constructeur
Vissers & Vissers
Aannemer
Klusservice Hans Hesseling

Locatie

Horsterweg, Blerick

Project status

Bouwfase

Periode

2019

Extra informatie

Bouwkundige tekeningen

ontwerp

Door het creëren van een patio tussen de bestaande woning en de aanbouw ontstaat er een erg interessant ruimte. Tevens blijven de bestaande ruimten ook interessant.  

bouwfase

De bouwfase zal beginnen met het uitgraven en storten van de fundering. Vervolgens worden de stalen constructie-elementen geplaatst en de dragen gevels gemetseld.

eindresultaat

Na afloop van de bouw zal hier het eindresultaat gepresenteerd worden. Benieuwd naar dit eindresultaat? Hou dan de website en de sociale media in de gaten!